561a32251f80efde41101e76d4b4cb2d93c0410fKaszel, gorączka, ból gardła – te objawy zwykle kojarzą nam się z ponurą, jesienną lub zimową aurą. Niesłusznie! Choroby o takich symptomach dopadają nas również podczas pięknych, słonecznych dni.

Przeziębienie lub grypa na wiosnę zdarzają się bardzo często. Do tego dochodzą uciążliwe alergie na pylące rośliny, budzące się do życia po zimie. Jak rozpoznać co nam dolega? Poniżej prezentujemy typowe objawy wiosennych chorób.

Przeziębienie atakuje nas powoli i stopniowo – najczęściej pierwszym objawem, który zauważamy, jest spadek energii. Następnie pojawia się ból gardła, wodnisty katar, ból głowy i stan podgorączkowy. Po kilku dniach wydzielina z nosa gęstnieje, może pojawić się również mokry kaszel. Przeziębienie ustępuje zwykle w ciągu tygodnia, od pojawienia się pierwszych objawów.

Często, gdy jesteśmy przeziębieni, mówimy, że dopadła nas grypa. Dolegliwości tych nie należy jednak mylić! Grypę możemy rozpoznać po bardzo gwałtownym przebiegu choroby

  • nagle pojawia się wysoka gorączka (od 38 do nawet 41 stopni Celsjusza)
  • intensywne bóle mięśniowo-stawowe
  • ból głowy
  • kaszel
  • katar

Grypa jest poważną chorobą, która zawsze wymaga wizyty u lekarza. Nieleczona może doprowadzić do groźnych powikłań. Na szczęście, możliwa jest ochrona przed grypą – do profilaktyki zalicza się szczepienia przeciwko chorobie, a także wzmacnianie odporności (między innymi poprzez odpowiednią dietę).

Objawy alergii najczęściej możemy obserwować wiosną, kiedy jesteśmy narażeni na kontakt z pyłkami roślin. Do typowych objawów reakcji uczuleniowej możemy zaliczyć wodnisty katar, kichanie, kaszel, pieczenie i łzawienie oczu.

Najlepszym sposobem, by uniknąć przykrych objawów infekcji wirusowych, jest zadbanie o swój organizm i poprawa odporności na wiosnę – poprawa diety, zwiększenie ilości ruchu, zadbanie o zdrowy sen. Niestety, w przypadku alergii możemy walczyć jedynie z objawami, poprzez unikanie kontaktu z alergenami i stosowanie odpowiednich leków.

źródło: http://febrisan.pl/grypa-i-przeziebienie/