Co jeść przy hipoglikemii reaktywnej? Z tym pytaniem boryka się wiele osób mających problemy z tego typu hipoglikemią. Nic dziwnego – odpowiednio dobrana dieta może w znaczący sposób pozytywnie wpłynąć na przebieg choroby, natomiast jeżeli będzie ona źle dobrana, może ona pogorszyć stan pacjenta. Dlatego też wychodząc naprzeciw waszym pytaniom, postanowiliśmy przyjrzeć się nieco bliżej kwestii tego, jaka dieta będzie najbardziej odpowiednia dla osób cierpiących na hipoglikemię reaktywną.

Indeks glikemiczny to podstawa

Tutaj sprawa jest stosunkowo prosta – im więcej w danym posiłku jest tak zwanych węglowodanów prostych, które nie mają dodatkowych składników takich jak między innymi błonnik. Cukry w nich zawarte dostają się do krwiobiegu już w jamie ustnej, co z kolei powoduje znaczny, oraz szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. To z kolei powoduje nadmierną produkcję przez trzustkę insuliny. Z tego względu osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną powinny skupić się na po pierwsze wielkości porcji, po drugie ich wartości glikenicznenej.

Hipoglikemia reaktywna dieta

Jeżeli chodzi o dietę przy hiperglikemii reaktywnej, to po pierwsze powinna być ona odpowiednio zbilansowana, po drugie mieć stosunkowo niski indeks glikemiczny. Z tego względu wskazane jest, aby dieta tego typu była bogata w białko oraz błonnik. Należy przy tym zrezygnować z różnego rodzaju cukrów prostych zawarty między innymi w płatkach śniadaniowych, słodyczach, czy też słodkich gazowanych napojach. Jeżeli chodzi o tłuszcze, to powinniśmy częściej wykorzystywać między innymi oleje roślinne. Starajmy się również w czasie jednego posiłku zbyt dużych ilości potraw mających w sobie skrobię jak na przykład gotowane ziemniaki. Warto też odstawić alkohol, ponieważ odpowiada on za zmniejszenie metabolizmu glukozy przez wątrobę, a więc zwiększa on (i to w znaczący sposób) wystąpienie hipoglikemii. Jeżeli chodzi zaś o kawę, to ona również ma negatywne skutki, ponieważ ma ona wpływ między innymi na wzrost produkcji insuliny przez trzustkę.

Hipoglikemia reaktywna jadłospis

Jeżeli chodzi o przykładowy jadłospis w diecie hipoglikemicznej, to wygląda on w następujący sposób:

Śniadania:

  • chude sery twarogowe
  • szynka drobiowa chuda
  • pieczywo razowe

Drugie śniadanie:

  • jabłko, owoce cytrusowe, kiwi, truskawki

Obiad:

  • mięso oraz warzywa gotowane na parze
  • ryby gotowane na parze lub grilowane
  • zupy jarzynowe oparte na bulionach warzywnych
  • kasza gruboziarniste gotowane na sypko
  • surówka z kiszonej kapusty

Podwieczorek:

  • sałatka ze świeżych pomidorów oraz ogórka i rzodkiewki

Kolacja:

  • chleb razowy
  • chude wędliny
  • chudy twaróg ziarnisty

Do picia:

  • herbaty
  • woda
  • soki warzywne

Jeżeli nie wiemy, co dokładnie warto przy niej jeść, to najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z pomocy dietetyka, który dobierze nam odpowiednią dla nas dietę, dzięki której nie będą występowały reakcje hipoglikemiczne. Można też zasięgnąć wiedzy ze specjalistycznych książek kucharskich przeznaczonych dla diabetyków, które znajdziesz w sklepie diabetyk24.pl.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniej diety przy hipoglikemii reaktywnej jest kluczowy zarówno jeżeli chodzi o proces leczenia pacjenta, jak i też jego samopoczucie. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety można między innymi znacząco zmniejszyć dawkę przyjmowanych leków. Kluczowa jest przy tym obserwacja, jak reaguje nasz organizm na dany produkt. Równie ważne jest też czytanie składu produktu, który powinien znaleźć się na etykiecie. Bez tego może się okazać, że nasza dieta będzie po prostu nieskuteczna, i przyniesie więcej szkód niż pożytku.